Rouw verwerking bij Psycholoog Brussel

Rouw in een proces van verwerking. Dit proces zorgt ervoor dat je uiteindelijk met je  verdriet kunt omgaan.

Wanneer je een dierbaar iets of iemand moet verliezen in het leven, gaat dat meestal gepaard met een rouwproces. Rouwen is de manier waarop de mens omgaat met het verdriet. Hierdoor wordt het hanteerbaar.

Psycholoog Brussel en rouwverwerking

Verlies betekent bijna altijd dat je iets of iemand bent kwijtgeraakt. Iets of iemand die heel belangrijk voor je zijn.  Wanneer dit verlies voor jou zeer ingrijpend is, betekent dit een heel emotionele gebeurtenis in je leven. Het kan noodzakelijk zijn dat je hulp krijgt in het rouwproces. Want al is verliezen, treuren en rouwen deel van ons leven, het rouwproces kan om diverse redenen verstoord raken. In dat geval kom je er alleen niet meer uit, en zie je de uitweg even niet.

Wanneer je je door Psycholoog Brussel laat begeleiden in je rouwproces, richten we er op je verlies een plek te geven in je dagelijks leven. Datzelfde doen we voor de directe en indirecte gevolgen van dat verlies. We zoeken heel concreet naar oplossingen die jou verder helpen met jouw leven, zonder daarbij het leven te vergeten van degene die je hebt moeten laten gaan.

Wanneer je je verlies een plek kunt geven in je leven, betekent dat nog niet dat je akkoord bent met wat er is gebeurd. Je bent er dan echter wel toe in staat om, los van je verdriet en gemis, de draad van jouw leven weer op te pakken. Niet vergetend, maar in staat terug te denken aan degene of hetgeen je hebt verloren.

Welk verlies ?

Wanneer we over verlies spreken, is dat in veel gevallen het overlijden van een geliefde of dierbare. Verlies is er echter ook wanneer je zonder het te willen zonder kinderen blijft, als je in een echtscheiding terechtkomt of wanneer je bijvoorbeeld na een ongeluk een lichaamsdeel- of functie verliest. Dergelijk verlies kan heel ingrijpend zijn. Zo ingrijpend soms dat je zelf het licht aan het einde van de tunnel niet meer ziet. Dan heb je begeleiding en hulp nodig. Psycholoog Brussel kan je die bieden.

Wat zijn de gevolgen van verlies ?

Ingrijpend verlies is merkbaar, voelbaar op diverse niveau’s.

Lichamelijk

Verlies heeft niet alleen veel verdriet en emoties tot gevolg. Het kan ook je lichaam serieus van de wijs brengen. Dit kun je bijvoorbeeld ervaren doordat je je moe en lusteloos voelt. Rouwen en het verwerken van verlies kost heel veel energie. Het verklaart waarom verdrietige mensen zo moe kunnen zijn. Soms neemt dit zulke extreme vormen aan dat rouwende mensen niet meer in staat zijn op hun normale manier te functioneren. Vaak krijgen deze mensen ook te kampen met fysieke klachten, zoals buikpijn, hoofdpijnen of gewichtsverlies door een sterk verminderde eetlust.

Emotioneel

Op emotioneel vlak kunnen mensen die een verlies moeten verwerken onder andere last krijgen van woedegevoelens, enorm verdriet of schuldgevoelens. Ook voelen ze zich soms zeer onzeker over zichzelf, hun leven en hun toekomst.

Sociaal

Een veel voorkomend sociaal gevolg van het verliezen van een dierbaar iets of iemand, kan zijn dat je je onbewust in je eigen wereld terugtrekt. Je kruipt in je schulp, sluit je af en deinst terug voor het aangaan van relaties en sociale contacten. Of je wordt opstandig en reageert je woede en onmacht af op anderen in je omgeving. Sommigen worden dan weer uiterst aanhankelijk, omdat ze bang zijn ook andere geliefden te verliezen.

Verzacht de tijd echt alle wonden ?

Rouwen is een proces dat veel tijd en veel energie vraagt van de mens. Het proces is zeer intensief en bijna altijd ook heel pijnlijk. Als je dat proces op een goede manier kunt doorlopen, kan het je ook vooruit helpen in je eigen leven, en op die manier iets moois zijn. Maar verzacht de tijd echt alle wonden? Dat zeker niet. Het simpelweg verstrijken van tijd geneest op zichzelf niet de wonden die de tijd geslagen heeft. Veel belangrijker dan dat, is wat je met die tijd doet, hoe je ze invult.

Verdriet verwerken doe je niet ‘vanzelf’

Rouwen betekent dat je zowel actief als passief bezig bent met het verwerken van verlies. Naast het meer passieve ervaren van verlies is het minstens zo belangrijk dat je ook actief met het rouwproces aan de slag gaat. In het actieve rouwproces onderscheid ik vier activiteiten:

  1. aanvaarden dat het verlies tot de realiteit behoort, dat het echt gebeurd is
  2. accepteren dat dit verlies pijn doet
  3. je aanpassen aan een leven zonder degene die overleden is
  4. de overledene een nieuwe plaats geven in je leven, en leren dat je opnieuw van dat leven kunt gaan houden

Rouw verwerking samen Psycholoog brussel

Rouw verwerking samen Psycholoog brussel depressie, stress, angst behandeling in brusselpsycholoog ixelles, brussel, ukkel, saint-gilles, etterbeek, namur, liège, nivelles, mons, tournai,tout d’abord, ainsi, notamment Rouw verwerking samen psycholoog brussel