Behandeling van angsten
Behandeling van angsten bij Psycholoog Brussel
Gewone angst of een angststoornis
Bang of angstig zijn is een gevoel dat iedereen wel kent. Het is een normale menselijke reactie die ons alert maakt en voorbereidt op een gevaar dat op ons loert. Dat kan een concreet gevaar zijn van buitenaf. Het kan ook een gevoel van gevaar zijn vanuit onszelf. De angst bijvoorbeeld om fouten te maken, of de angst om iemand te verliezen. Een angststoornis is een langdurige, vaak terugkomende angst. Deze angst is zo groot dat ze problemen veroorzaakt in het dagelijks leven. Dit zijn serieus te nemen klachten, die zeker niet alleen ‘tussen de oren’ zitten.
Honderdduizenden Vlamingen lijden aan angststoornissen
Psychische klachten die gepaard gaan met angst, zijn veel voorkomend. Er zijn honderdduizenden Vlamingen die jaarlijks aan een angststoornis lijden. Je bent dus niet de enige, niets is minder waar.
Een angststoornis ontwikkel je gewoonlijk niet binnen een paar dagen. Stapje voor stapje, bijna onmerkbaar, kom je in een situatie terecht die extreme proporties gaan aannemen. Op enig moment realiseer je je dat alle sociale contacten verbroken zijn, dat je je huis helemaal niet meer uit gaat, of dat je uren per dag bezig ben met je handen te wassen of te stofzuigen.
De gevolgen van een angststoornis
Het uiteindelijke gevolg van een angststoornis kan zijn dat je hobbies, bezigheden, vrienden en kennissen en zelf je werk verliest. kan een angststoornis ervoor zorgen dat iemand z’n werk, interesses en bezigheden verliest en daardoor heel erg eenzaam wordt. Mensen schamen zich voor wat ze doen en voelen zich schuldig tegenover hun omgeving. Tegelijkertijd zien ze geen manier om het anders te doen. Hij of zij is als het ware in de ban van de angst.
Wat kan Psycholoog Brussel voor je doen?
In eerste instantie kijk ik naar het soort angst. Afhankelijk van de uitkomst zal de behandeling bestaan uit:
• het vinden van de oorzaak van de angst
• het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen
• terugdringen van mogelijke chronische overbelasting
Bij Psycholoog Brussel leer ik je lichamelijke reacties te herkennen. Deze reacties zijn te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en andere oefeningen. Afhankelijk van jouw situatie gaan we bepaalde patronen doorbreken zoals: vermijdingsgedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.
Een aantal veelvoorkomende angststoornissen
Gegeneraliseerde angststoornis
Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis maakt zich voortdurend zorgenover allerlei dagelijkse dingen en voelt zich daardoor rusteloos, opgejaagd en nerveus. Men maakt zich bijvoorbeeld nodeloos zorgen om financiële zaken, terwijl er geen geldproblemen zijn. Men maakt zich zorgen over allerlei zaken die zouden kunnen gebeuren: ziekte, ongeval of overlijden. Voor deze zorgen is vaak geen enkele aanleiding.
De aandoening ontstaat vaak in de pubertijd en komt tweemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De gegeneraliseerde angststoornis brengt mensen vaak in een isolement. Directe hulp vanuit de omgeving is moeilijk, omdat deze mensen vaak alleen staan of geen werk hebben.
Dwang of obsessieve compulsieve stoornis
Hier gaat het om angsten die ontstaan door de eigen gedachten en gevoelens of door gewaarwordingen in het eigen lichaam, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Het gebeurt « zomaar » van binnen.
We onderscheiden twee soorten:
1. de obsessies (dwanggedachten)
2. de compulsies (dwanghandelingen)
1. Bij obsessies (dwanggedachten) heeft men vaak nare negatieve gedachten. Men wordt door deze gedachten dusdanig in beslag genomen dat men er als het ware door verlamd raakt en eigenlijk niet meer normaal kan functioneren.
2. Bij compulsies (dwanghandelingen) gaat het om bepaalde handelingen, die steeds uitgevoerd moeten worden. Eén van de meest voorkomende dwanghandelingen is het alsmaar moeten poetsen (smetvrees) en wassen (wasdrang).
Dagelijks kan men hier uren aan besteden en krijgen andere zaken, zoals partner of gezin, onvoldoende aandacht. Men zit gevangen in het ritueel van de dwanghandeling. Dwanggedachten spelen zich in het onzichtbare af, zodat de omgeving nauwelijks iets merkt en moeilijk hulp kan bieden. Dwangstoornissen gaan vaak gepaard met veel angst. Men verkeert vaak in een groot isolement doordat men zich schaamt tegenover anderen.
Fobieën
Een fobie is een specifieke angst voor een bepaalde situatie, een bepaald dier, een bepaald object. Iemand die aan een fobie lijdt, kan zeer ernstige reacties ondervinden en in paniek raken wanneer hij met dat bepaalde fobie-object te maken krijgt. Hoewel je van binnen perfect weet dat er eigenlijk geen enkele reden tot ongerustheid is omdat er geen gevaar dreigt, wint de angst het van je rationele denken en raak je in paniek.
Wie een fobie heeft, vertoont bijna altijd vermijdingsgedrag. Je gaat de gevreesde situatie liever uit de weg dan te proberen ze te overwinnen. Wie bijvoorbeeld claustrofobie heeft en angstig is in kleine ruimtes, zal vaak liever de lift vermijden. Door de situatie uit de weg te gaan probeer je de angst die er mee gepaard gaat te voorkomen. Door dit vermijdingsgedrag ondervind je problemen in je dagelijks leven.
Wie fobisch is, heeft in veel gevallen ook te maken met verwachtingsvrees. Alleen al de gedachte dat je in een voor jou beangstigende situatie terecht kan komen, werkt verlammend op je. Je wordt bang en raakt in paniek, enkel en alleen van de gedachte dat je misschien bang zóu worden.
Behandeling van angsten Psycholoog brussel
Behandeling van angsten Psycholoog brussel depressie, stress, angst behandeling in brusselpsycholoog ixelles, brussel, ukkel, saint-gilles, etterbeek, namur, liège, nivelles, mons, tournai,tout d’abord, ainsi, notamment
Vergelijkbare artikelen:
- kinderen en adolescents
Therapie voor kinderen en jongeren in Brussel Niet alleen volwassenen hebben het soms moeilijk… Heeft uw kind te lijden onder... - Relatietherapie
Relatietherapie Brussel in de praktijk Als jullie samen de oplossing niet meer vinden Relatietherapie is altijd gericht op het oplossen... - Angst- en stress therapie
Angst therapie bij Psycholoog Brussel Niemand is immuun voor angst, stress en spanningen. Ze zijn vaak een bron van klachten... - Welke klachten heb je ?
Met welke klachten ga je naar Psycholoog Brussel? Mensen van alle rassen, leeftijden, en seksuele geaardheden zijn van harte welkom...
Onze psychologen
Behandelgebieden
De eerste keer naar de psycholoog
De eerste afspraak met een psycholoog is feitelijk niets anders dan bijvoorbeeld een afspraak met je huisarts. Belangrijk verschil is echter, dat je psycholoog uitgebreid de tijd kan en wil nemen om naar jou en jouw verhaal te luisteren. Een consult duurt gewoonlijk 45 minuten. De eerste keer kan de afspraak wat langer duren, omdat de psycholoog je ook het een en ander wil uitleggen over zijn werkwijze.
Maak contact !
Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Psycholoog Brussel!
- wanneer je met een belangrijke vraag zit waarop je graag snel een antwoord van de psycholoog wilt hebben…
- wanneer je je afvraagt hoe een behandeling bij Psycholoog Brussel….
Een eerste keer contact …
Twijfelt u nog ? Dat is echt nergens voor nodig. U kunt eenvoudig contact opnemen en uw vragen stellen of een eerste afspraak vastleggen. Contact maken kan zowel per telefoon als per email.
Uw eerste afspraak in onze comfortabele en private praktijkruimte wordt dan in samenspraak met u op zo kort mogelijke termijn vastgelegd. U mag natuurlijk rekenen op volledige vertrouwelijkheid. Wij werken niet met een wachtlijst, u wordt zo spoedig mogelijk geholpen.